Arhivă
  • Afiseaza filtre
    • Selecteaza data:
    • Selecteaza categoria:
    • Selecteaza tipul:

Arhivă

Grinzile construite de Anghel Saligny vor sta și acum la baza structurii planșeelor de peste subsol ale Cazinoului

Mărturie a istoriei de mai bine un secol a simbolului orașului nostru, aceste grinzi arată și acum ca noi, chiar dacă au o vechime de peste 113 ani. Au fost sablate și vopsite cu substanțe de ultimă generație, iar publicul le va putea admira, odată cu finalizarea lucrărilor, în cadrul spațiilor muzeale ce vor fi create special în locurile în care măiestria inginerului Anghel Saligny se vede și acum. Arhitectul Radu Cornescu, desemnat de primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău să reprezinte din partea municipalității comisia care colaborează cu proiectanții si constructorii pe toată perioada lucrărilor de restaurare, ne-a explicat într-un interviu istoria acestor uimitoare elemente de susținere. “Grinzile principale, cele construite de Anghel Saligny sunt singurele care au rămas intacte. O parte din grinzile secundare, care sprijineau pe acestea, erau foarte corodate și nu mai puteau fi folosite așa că au fost înlăturate. Grinzile lui Saligny fost sablate și vopsite. Sablarea presupune împroșcarea cu un jet de nisip cu aer comprimat pentru curățarea lor. Urmează etapa vopsirii cu substanțe anticorozive de ultimă generație. Aceste grinzi au mai bine de 113 ani, ele au fost puse în anul 1907, cu 3 ani înainte de inaugurarea Cazinoului. Dacă facem apel la istorie, Daniel Renard a început lucrările în anul 1903 însă în anul 1905 a fost schimbat cu Petre Antonescu, schimbat din nou în anul 1907 cu Daniel Renard. Atunci s-a decis exact cu va fi construit Cazinoul pentru că între timp se schimbaseră mai multe lucruri, unele fundații și elevații,  iar în momentul în care Daniel Renard a revenit, a înlăturat ceea ce se construise pentru Petre Antonescu (care gândise Cazinoul ca un teatru, într-un stil neo-românesc).  Atunci s-au ridicat zidurile și s-au pus aceste grinzi de către Anghel Saligny. Aceste grinzi care au peste 113 ani vor susține si acum grinzile secundare, cele care le înlocuiesc pe cele corodate. Grinzile construite de Anghel Saligny arată ca noi după procedeul de sablare și vopsire, este extraordinar. Niturile, toate elementele sunt originale. Spațiile în care există aceste grinzi vor fi transformate în săli muzeale, tocmai pentru ca publicul larg să poată admira aceste grinzi magnifice ale lui Anghel Saligny. Și pereții vor fi aranjați, rămânând aparenți, pentru ca toți cei care vor vizita Cazinoul să poată vedea aceste mărturii ale istoriei”. Lucrările la Cazinoul din Constanța sunt acum în prima etapă de execuție ceea ce înseamnă decopertarea plafoanelor, pardoselilor, zidurilor și stâlpilor, expertizarea și  înlăturarea tuturor elementelor care nu mai corespund normelor actuale.

joi, 6 august 2020

Mai mult
Seri magice la malul mării cu Sunset Sea-mphony

Până pe 9 august, cei 25 de instrumentiști vă așteaptă să vă încânte cu 75 de hituri de excepție, interpretate într-o manieră senzațională de orchestra simfonică Bigg Dimm a’Band. Evenimentul este finanțat de Primăria Municipiului Constanța și organizat de Asociația Culturală Georgiana Rusu, în parteneriat cu Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și cu Teatrul de Stat Constanța. Sebi Pătrunjei – organizator Sunset Sea-mphony: “Avem în acest an cel mai mare număr de piese pe care le cântăm. Sunt 75 de piese, dintre care 25 sunt în primă audiție.   Avem câte 2 concerte în fiecare zi în acest an. Primul începe la ora 19.00 în Parcul Arheologic din fața Primăriei Municipiului Constanța, iar al doilea, la ora 21.00 la Statuia pescarilor de pe Faleza Cazino Constanța. Sunt 25 de instrumentiști și un dirijor - Răzvan Nedea, din cei 80 care compun orchestra simfonică Bigg Dimm a’Band, dintre care 7 au participat la fiecare ediție. Încă de la prima ediție Sunset Sea-mphony a dovedit că este un proiect cultural apreciat de public și în fiecare an abia așteptăm să îl terminăm ca să vină ediția următoare”.  Pentru că în această perioadă măsurile sanitare sunt foarte importante, publicul este așteptat să ajungă la spectacole cu 20 de minute înainte pentru procedurile de dezinfecție și termometrizare. Sunset Sea-mphony va delecta publicul de la malul mării până duminică 9 august.

joi, 6 august 2020

Mai mult
Bulevardele Constanței, recondiționate cu asfalt rezistent la trafic rutier intens

Primăria Municipiului Constanța, prin SC Confort Urban SRL, continuă lucrările de modernizare a carosabilului pe bulevardul Tomis, între strada Nicolae Iorga și bulevardul Mamaia. Noaptea trecută s-a turnat cel de-al doilea strat de asfalt, pe sensul de mers către strada Nicolae Iorga. Este vorba despre o mixtură asfaltică de tip MASF, cu un grad mare de elasticitate, utilizată la infrastructura rutieră cu trafic intens. Lucrările vor continua toată săptămâna, circulația autovehiculelor fiind restricționată parțial, în intervalul ora 19:30 – 05:00. Simultan cu intervențiile de pe bulevardul Tomis, pe bulevardul Mamaia continuă procesul de frezare a carosabilului pe tronsonul delimitat de bulevardul Tomis și strada Mircea cel Bătrân. Intervențiile se vor desfășura toată săptămâna, cu aceleași restricții de trafic rutier.  Mâine noapte se vor finaliza lucrările de asfaltare a carosabilului pe bulevardul Mamaia, la intersecția cu bulevardul Tomis. Bulevardele Tomis și Mamaia se află în plin proces de reabilitare. Proiectul de reconfigurare urbană a marilor bulevarde implică trotuare moderne, carosabil reabilitat, benzi unice pentru transportul în comun, piste de biciclete și mult spațiu verde. Constănțenii care locuiesc sau tranzitează zonele respective sunt rugați să NU își parcheze autoturismele pe trotuar sau pe carosabil. Facem apel către participanţii la trafic să respecte regulile de circulaţie şi semnificaţia mijloacelor de semnalizare rutieră și să manifeste atenţie sporită în zona în care se execută lucrări.

joi, 6 august 2020

Mai mult
Primăria Municipiului Constanța acționează zilnic pentru dezinsecția orașului!

Pentru a spori eficiența, dar și pentru a crea un disconfort cât mai mic constănțenilor, în fiecare seară, mai multe echipe dotate cu echipamente speciale stropesc parcurile, scuarurile, spațiile verzi dintre blocuri pentru a menține un nivel scăzut al densității insectelor, precum şi pentru eliminarea riscurilor de transmitere a unor boli. Programul în baza căruia se acționează pentru dezinsecție în municipiul Constanța este următorul:  Luni: Abator, Km 4-5, Km 5, Poarta 6, Viile Noi, CET, Palas și Medeea; Marți: Icil, Casa de Cultură, Trocadero, Dacia, Tomis I, Tomis II, Tomis și Coiciu; Miercuri: Faleză Nord, zona centrală, zona peninsulară, I.C. Brătianu, Inel I, Inel II și Anadalchioi; Joi: Compozitori, Baba Novac, Tomis Plus, Palazu Mare, Sat Vacanță și Stațiunea Mamaia; Vineri: Tomis Nord, Parc Tăbăcărie. Pentru evitarea contactului cu insecticidele, apicultorii și sericicultorii de pe raza municipiului Constanța precum și circumscripțiile sanitar-veterinare, trebuie să ia toate măsurile de protecție necesare (pentru familiile de albine și viermi de mătase). Atenționăm persoanele juridice și fizice din municipiu că au obligația să efectueze activităţile de dezinsecție și deratizare ale imobilelor, incintelor și gospodăriilor pe care le dețin, folosind numai substanțele aprobate de Ministerul Sănătății și prestatorii autorizați, concomitent cu acțiunile Primăriei precum și ori de câte ori este necesar -  conform H.C.L.M. Constanța nr. 184/2013 art. 3, alin. 3.

joi, 6 august 2020

Mai mult
Anunț RAJA

Se intervine în domeniul public, astăzi 06.08.2020 în următoarele puncte de lucru: - Bdul. Tomis bl. TS5 - Amfiteatru - conductă; - Str. Preda Buzescu nr. 8A - conductă; - Bdul. Mamaia nr. 300 - Institutul de Cercetare - conductă; - Str. Florilor nr. 4 / Str. Crinului - branșament; - Str. Calafatului nr. 83 - conductă; - Bdul. Aurel Vlaicu nr. 98 bl. AV4 - conductă; - Str. Mitropolit Veniamin Costache nr. 81B - branșament; - Sectia Canal - Str. Panait Holban nr. 15 - reparare racord menajer; - Bdul. I.C.Brătianu nr. 28 - reparare racord menajer; - b-dul Mamaia nr.83A - conductă; - Str. Saturn / Str. Emil Racoviță - reparare colector menajer.

joi, 6 august 2020

Mai mult
Primăria Municipiului Constanța a început lucrări de reparații și întreținere a statuilor din oraș

6 statui și monumente din municipiul Constanța au intrat în reparații curente și curățare. Este vorba despre obiecte de artă care nu fac parte din lista monumentelor istorice și care, în timp, din cauza intemperiilor sau a altor factori s-au deteriorat. Acțiunea a început ieri cu Monumentul Eroilor Reg. 13 Artilerie „VULTURUL” – Parc Tomis II, unde se curăță toate elementele componente (soclu, lucrarea propriu-zisă și zona de protecție), se consolidează și retușează toate suprafețele, iar statuia „Vulturul“ și globul au fost ridicate pentru a le fi aplicate tratamente specifice pentru bronz, urmând ca apoi să fie fixate înapoi pe soclu.  Lucrările vor continua zilele următoare la Monumentul Reg. 34 Artilerie – Str. Traian, Monumentul eroilor „INDEPENDENȚA” – Parc Casa de Cultură, „Căderea de pe soclu” – Parc Arheologic, Obelisc Parc Lăpușneanu – Casa de Cultură și „Ținerețe” – Hotel Doina, stațiunea Mamaia. Operațiunile de curățare și recondiționare, acolo unde este cazul, sunt realizate de artiști plastici, cu respectarea tehnologiilor specifice, aplicabile în funcție de materialul fiecărui obiectiv - piatră, bronz, alamă sau mozaic - astfel încât să nu afecteze suprafețele asupra cărora se intervine.

joi, 6 august 2020

Mai mult
Parcul “Dragoslavele” din cartierul Faleză Nord va deveni în curând un nou punct de atracție al zonei

Echipele Primăriei Municipiului Constanța execută lucrări de modernizare. Aflat în plin proces de reamenajare, Parcul “Dragoslavele” începe să prindă contur. Infrastructura este modernizată complet, se amenajează alei de acces cu pavele moderne și se lucrează la amenajarea locurilor de joacă și a terenurilor de sport. Parcul va deveni o zonă de agrement la standarde moderne pentru locuitorii din zonă. Va avea trei locuri de joacă, două miniterenuri de baschet și fotbal, o zona de fitness, multe spații verzi și mobilier urban nou. O parte dintre elementele de joacă au fost deja montate iar suprafețele au fost nivelate și pregătite pentru turnarea covoarelor de cauciuc antitraumă. Spațiul este reconfigurat astfel încât să răspundă atât nevoilor copiilor, cât și tinerilor și adulților care locuiesc în zonă. Parcul va avea mobilier urban nou, o cișmea și multe spații verzi. Vor fi plantate flori, arbuști ornamentali și gazon.

joi, 6 august 2020

Mai mult
Actualizare oferte vânzare teren extravilan

Persoanele interesate pot consulta lista actualizată privind ofertele de vânzare teren extravilan pe pagina web a Primăriei Municipiului Constanța. click pentru vizualizare document

miercuri, 5 august 2020

Mai mult
Primăria Constanța a intensificat acțiunile de dezinfecție în oraș

Echipele municipalității acționează zi și noapte pentru dezinfecția străzilor, trotuarelor și aleilor din oraș, dar și a platformelor de deșeuri, locurilor de joacă și aleilor din parcuri. În această noapte se va asigura dezinfecția pe străzi și bulevarde în cartierele Tomis Plus, Boreal, Palazu Mare și Inel I. Primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a dispus aceste măsuri privind gestionarea bolilor înalt contagioase încă din luna martie. Pentru dezinfecție se folosește un detergent profesional care are proprietăți de spălare și degresare puternică a străzilor fără a afecta mediul înconjurător. Produsul este ecologic, având o biodegradabilitate primară de peste 90% și fără a avea efecte nocive asupra omului și animalelor. Chiar și așa, rugăm posesorii animalelor de companie să evite ca acestea să ingereze detergentul proaspăt dispersat pe străzi, alei, trotuare. În continuare trebuie să fim atenți, să dăm dovadă de responsabilitate și să respectăm normele de igienă! Fiți responsabili! Aveți grijă de voi și de cei dragi!

miercuri, 5 august 2020

Mai mult
Marile bulevarde ale Constanței se modernizează

Pe bulevardul Tomis, porțiunea cuprinsă între strada Nicolae Iorga și bulevardul Mamaia, a fost finalizat procesul de turnare a primului strat de asfalt. Din această noapte, echipele SC Confort Urban SRL vor interveni cu utilaje pentru așternerea stratului de uzură. Carosabilul va fi recondiționat cu asfalt de tip MASF, specific drumurilor cu trafic rutier intens. Intervențiile se vor desfășura toată săptămâna, traficul rutier fiind restricționat parțial, în intervalul ora 19:30 – 05:00. Lucrări de reabilitare a carosabilului au loc în această săptămână și pe bulevardul Mamaia, între bulevardul Tomis și strada Mircea cel Bătrân, cu aceleași restricții de trafic rutier. Se decopertează zona carosabilă pentru a fi asfaltată. În această noapte, utilajele de frezare vor acționa pe bulevardul Mamaia, la intersecția cu strada Mircea cel Bătrân. Proiectul de reconfigurare urbană pe care Primăria Municipiului Constanța îl implementează pe bulevardele Tomis și Mamaia prevede modificarea trotuarelor și placarea acestora cu pavele moderne, carosabil reabilitat, benzi unice pentru transportul în comun, piste de biciclete și mult spațiu verde. Constănțenii care locuiesc sau tranzitează zonele respective sunt rugați să NU își parcheze autoturismele pe trotuar sau pe carosabil. Facem apel către participanţii la trafic să respecte regulile de circulaţie şi semnificaţia mijloacelor de semnalizare rutieră și să manifeste atenţie sporită în zona în care se execută lucrări.

miercuri, 5 august 2020

Mai mult
<< > >>
Număr de itemi pe pagină