Stiri si Comunicate - Arhivă
  • Afiseaza filtre
    • Selecteaza data:
    • Selecteaza categoria:
    • Selecteaza tipul:

Arhivă

Copiii cu dizabilități din Constanța au descoperit magia sărbătorilor de iarnă

200 de copii de la Centrele Școlare pentru Educație Incluzivă „Delfinul”, „Maria Montessori” și „Albatros” au petrecut astăzi clipe de neuitat pe tărâmul de basm al Festivalului Iernii 2019. Acțiunea a fost organizată de Primăria Muncipiului Constanța în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța. Oaspeții s-au bucurat de suprizele pregătite de organizatori și au vizitat atelierele lui Moș Crăciun unde au participat la o mulțime de activități. La Atelierul de Artă au deprins arta picturii în timp ce la Atelierul de Magie, maestrul Magician i-a învățat să folosească bagheta magică și să facă diverse trucuri. Poveștile lui Ion Creangă de la Căsuța cu Basme Românești i-au introdus pe vizitatori în atmosfera de sărbătoare. Copiii au avut parte de o experiență unică la Căsuța lui Moș Crăciun. În aplauzele personajelor de poveste, invitații au devenit protagoniștii spectacolului „Oare vine Moș Crăciun?”. Până pe 12 ianuarie 2020, Festivalul Iernii 2019 va găzdui zilnic evenimente culturale, educative și distractive.

vineri, 13 decembrie 2019

Mai mult
Măsuri speciale pentru combaterea hepatitei A în unitățile de învățămînt din Constanța

Primăria Municipiului Constanța a alocat peste 1,6 milioane de lei pentru achiziția de materiale dezinfectante în școli.  Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța:  „Unitățile  școlare au autonomie, noi le repartizăm sumele, dar întreaga procedură de achiziție le aparține. Sper ca în termen foarte scurt unitățile școlare să achiziționeze materialele dezinfectante și să execute lucrările de primă urgență la care s-au angajat. Am alocat unităților de învățământ peste 1,6 milioane de lei, atât pentru achiziția materialelor igienico-sanitare cât și pentru cheltuieli materiale și de investiții  urgente ce pot fi realizate până la sfârșitul anului. Aș vrea ca până la sfârșitul anului, toate unitățile școlare să fie dotate cu dezinfectant.  Cu toate că am făcut apel la toți factorii decizionali din unitățile școlare, mi-am dat seama că nu este suficient și am făcut echipă mixtă de control care a mers în toate grădinițele, școlile și liceele din municipiul Constanța, pentru a verifica dotarea cu materiale sanitare dezinfectant, covorașe, nu doar elementele de igienă. Am vizitat personal mai multe unități școlare, am văzut și lucruri bune și foarte bune și am văzut și lucruri mai puțin bune. Am văzut, de asemenea, că există o dezinformare totală din partea unor conducători de instituții școlare către asociațiile de părinți, spunându-le că este treaba primarului să  vină eventual să le cumpere săpun, hârtie igienică, să le zugrăvească sau să facă lucrări care țin de dânșii. M-am întâlnit cu asociațiile de părinți de la câteva unități școlare și le-am arătat negru pe alb cum funcționează în conformitate cu legea, finanțarea unităților școlare.” De la începutul lunii, 37 pacienti au ajuns la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța cu diagnosticul de Hepatita A. În 33 dintre cazuri este vorba despre copii cu vârsta de până la 14 ani. Medicii specialiști ne recomandă să respectăm regulile de igienă personală și să fim mai atenți la igiena copiilor, având în vedere că cele mai multe cazuri sunt înregistrate în rândul celor mici. Știm cu toții că hepatita se numește boala mâinilor murdare. De aceea trebuie să fim atenți nu doar să ne spălăm pe mâini cât mai des, ci și să evităm spațiile sau localurile cu igienă precară. Multe persoane pot fi purtătoare ale acestei boli fără a avea niciunul dintre simptomele care ne-ar trimite la medic. Prin urmare, reprezentanții Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța ne îndrumă să prevenim prin vaccinare și/sau să ne spălăm cât mai des pe mâini.  

vineri, 13 decembrie 2019

Mai mult
Sănătatea seniorilor, o preocupare constantă pentru Primăria Municipiului Constanța

Municipalitatea, prin Direcția Generală de Asistență Socială Constanța, a venit, din nou, în sprijinul vârstnicilor. Timp de aproape trei săptămâni, sute de constănțeni au beneficiat gratuit de consultațiile oferite de reprezentanții Minifarm în toate cluburile pentru pensionari din oraș. Serviciile medicale au inclus: măsurarea tensiunii arteriale, EKG și măsurarea densității osoase cu osteodensitometru De asemenea, toți pacienții au avut parte și de alte surprize: suplimente alimentare, ceaiuri sau brelocuri. Și seniorii de la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Constanța au beneficiat în această săptămână de consultații medicale suplimentare. 15 tineri de la Asociația Studenților Mediciniști și a Tinerilor Medici au evaluat starea de sănătate a rezidenților. Le-au măsurat tensiunea arterială, înălțimea, greutatea, indicele de masă corporală și saturația în oxigen a sângelui arterial și le-au oferit, cu drag, sfaturi despre sănătate. Vârstnicii au fost foarte încântați de momentele petrecute împreună și spun că au cea mai mare nevoie de un medic care sa le fie prieten. Nu este prima vizită a tinerilor. În baza unui parteneriat între DGAS Constanța și Asociația Studenților Mediciniști și a Tinerilor Medici, astfel de întâlniri se desfășoară periodic la sediul Căminului pentru Persoane Vârstnice în cadrul proiectului „Hospice”. Și pentru că sănătatea trupului este strâns legată de cea a sufletului, seniorii s-au bucurat astăzi de colindele elevilor de Școala Gimnazială Nr. 29 „Mihai Viteazu", dar și de ornamentele și decorațiunile oferite de micuții de la Școala Nr.3 „Ciprian Porumbescu”.

vineri, 13 decembrie 2019

Mai mult
Acțiune pentru menținerea ordinii și siguranței publice desfășurată de polițiștii locali

În cursul zilei de 10 decembrie 2019, în intervalul orar 14:00-22:00, lucrătorii Direcției Generale Poliția Locală din cadrul Primăriei Municipiului Constanța au desfășurat o acțiune pentru menținerea ordinii și siguranței publice pe raza de competență a Serviciului Ordine Publică 1. Oamenii legii au monitorizat și verificat, în scopul asigurării unui climat public civilizat următoarele zone de interes public: Piața Tomis II, Piața Chiliei, zona Stadionului, Capitol, Victoria, Dacia, Delfinariu, Santa Maria Bay, Faleză Nord, Piața Filipescu, parcurile Tăbăcărie, Tomis II, Dragoslave. Au fost legitimate 18 persoane și s-au constatat 18 sancțiuni contravenționale, după cum urmează: 4 în conformitate cu prevederile HCL 184/2013 modificată, 7 în conformitate cu prevederile Legii 61/1991, 6 în conformitate cu prevederile OUG 195/2002 și 1 în conformitate cu prevedrile OUG 97/2005. Valoarea totală sancțiunilor aplicate a fost de 4470 lei. Cele mai multe abateri au vizat consumul băuturilor alcoolice în spațiul public, tulburarea ordinii și liniștii publice, răscolirea gunoiului din containere sau aruncatul de ambalaje, hârtii sau coji de semințe pe domeniul public. Un alt obicei frecvent întâlnit în rândul constănțenilor îl constituie aruncarea sacilor plini cu gunoi pe lângă coșurile stradale, mult prea mici pentru un asemenea volum. Oamenii trebuie să știe că riscă amenzi dacă fac acest lucru . Facem din nou apel la constănțeni să nu mai arunce gunoaie la întâmplare și să păstreze curățenia. Cu toții ne dorim un oraș curat, dar doar împreună îl putem avea!

vineri, 13 decembrie 2019

Mai mult
În așteptarea lui Moș Crăciun

Micuții din centrele de plasament și vârstnicii de la Căminul pentru Persoane Vârstnice se pregătesc să-l întâmpine pe Moș Crăciun așa cum se cuvine. 10 copii și 10 seniori au participat ieri la o nouă întâlnire din cadrul proiectului social „Bunicii și nepoții”, derulat la inițiativa Primăriei Municipiului Constanța, prin Direcția Generală de Asistență Socială Constanța. Bunicii și nepoții au redescoperit magia clipelor petrecute împreună. Timp de o oră, Căminul pentru Persoane Vârstnice s-a transformat într-un spațiu de exprimare a creativității. Micuții au confecționat felicitări specifice sărbătorilor de iarnă pe care le-au dăruit persoanelor vârstnice. Proiectul social implementat în colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța se desfășoară săptămânal și are ca scop înlăturarea sentimentelor de singurătate și abandon atât pentru vârstnici dar și pentru copiii din centrele de plasament.

joi, 12 decembrie 2019

Mai mult
Anunț lansare licitație actualizare PUG

Primăria Municipiului Constanța a lansat licitația publică deschisă prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SICAP) pentru serviciul de proiectare privind elaborarea, avizarea și aprobarea noului Plan Urbanistic General. Documentația de atribuire a fost verificată de Agenția Națională a Achizițiilor Publice și a fost publicată în SICAP sub numărul: CN 1017514 din data de 11.12.2019.  Valoarea contractului este: 7.840.336,13 lei fără TVA. Ofertele se pot depune până pe 28 februarie 2020, ora 15:00.

joi, 12 decembrie 2019

Mai mult
Reabilitarea și modernizarea locurilor de joacă din Constanța continuă

Primele 25 de locuri de joacă pentru care s-a început reabilitarea sunt aproape finalizate. În momentul de față se mai lucrează doar la cel de pe strada Primăverii, unde zilele acestea se montează grupul modular deteriorat și apoi se va turna covorul de cauciuc conceput special pentru protecția celor mici. Tot atunci se va turna covorul antitraumă și la spațiul de joacă de pe strada Dionisie cel Mic. Până acum echipele Primăriei Constanța au modernizat următoarele locuri de joacă, realizate pentru a le oferi copiilor un spațiu de joacă sigur: - strada Năvodului, - aleea Viitorului, bl 5 - strada Dispensarului bl 24A – 24B - aleea Hortensiei - bulevardul Tomis bl TAV 5A - strada Adamclisi bl P1-P2 - aleea Heracleea la intersecția cu aleea Făt Frumos - aleea Stejarului bl G1-G2 - parc Tomis II - aleea Mălinului - strada Pescarilor bl FZ15- FZ17 - strada Pescarilor bl BM11-BM12 - parc Teatru Oleg Danovski - aleea Lupeni, în zona străzii Traian - strada Traian bl A4-A5 - strada 1 Decembrie, la intersecția cu strada Traian - bulevardul Ferdinand, în zona Gării CFR - strada Baba Novac - strada Constantin Brâncuși bl 8-10 - strada B.P. Hașdeu bl L7-L8 - strada B.P. Hașdeu bl L3-L4 - aleea Daliei bl 128B - parc Casa de Cultură bl 119 A5 Rugăm constănțenii să păstreze spațiile de joacă în condiții optime. Vă mulțumim pentru înțelegere!

joi, 12 decembrie 2019

Mai mult
Constanța înverzește

Primăria Municipiului Constanța, prin Serviciul Gestionare Spații Verzi, plantează în aceasta perioadă aproximativ 400 de arbori în mai multe zone din oraș. Vorbim despre castani, arțari, mesteceni, vișini, corcoduși, meri ornamentali sau arbori lalea care vor înfrumuseța și vor îmbogăți spațiul verde. Echipele au acționat astăzi pe străzile Primăverii, Baba Novac, I.L.Caragiale, București și Oborului.   Plantările vor continua în mai multe zone din oraș atâta timp cât condițiile meteorologice o vor permite. Sunt și acțiuni care vizează înlocuirea arborilor recent plantați și care au fost vandalizați sau plantări efectuate în urma cererilor venite de la asociațiile de proprietari. Toate exemplarele de plante achiziționate sunt din specii ornamentale de forme şi culori variate, rezistente la condițiile specifice de climă şi sol. Până în luna aprilie a anului viitor vor fi plantați toți cei 400 de arbori prin grija serviciului de specialitate Gestionare Spații Verzi din cadrul Primăriei Municipiului Constanța. Facem apel la constănţeni să protejeze plantațiile nou-înființate, să contribuie la menținerea acestora în stare de vegetație și, dacă este cazul, să sesizeze Primăria Constanţa (0241.550055) sau Direcția Generală Poliția Locală (0241.484205 sau 0799.606142 - WhatsApp) în situația în care constată acte de vandalism sau de sustragere a materialului dendro-floricol din teren. 

joi, 12 decembrie 2019

Mai mult
Atenție, șoferi! Semafoarele de la intersecția bulevardului Ferdinand cu strada Mihai Viteazul nu vor funcționa vineri, 13 decembrie

Primăria Municipiului Constanța, prin SC Confort Urban SRL, a demarat operațiunea de înlocuire a corpurilor de semafor și a stâlpilor de susținere situați la intersecția bulevardului Ferdinand cu strada Mihai Viteazul. Lucrările de conectare a echipamentelor de dirijare a traficului la rețeaua de energie electrică se vor desfășura vineri, 13 decembrie, motiv pentru care semafoarele nu vor funcționa, începând cu ora 08:00. De asemenea, stâlpii vechi de beton vor fi demontați. Pentru a evita crearea de ambuteiaje, un echipaj al Poliției Rutiere va fi prezent în zonă pentru a dirija circulația. Facem apel către participanții la trafic să manifeste atenție sporită și să respecte regulile de circulaţie şi semnificaţia indicatoarelor rutiere.

joi, 12 decembrie 2019

Mai mult
Primăria Municipiului Constanța a acordat toți banii pentru bursele școlare, inclusiv pentru luna decembrie

Primăria Municipiului Constanța regretă întârzierile apărute, dar acestea au fost generate, cel mai probabil, de erori la nivelul unităților de învățământ.Elevii care nu au intrat în posesia burselor trebuie să se adreseze conducerii școlilor! Condițiile și modalitatea de acordarea a burselor nu sunt decise de Primăria Constanța. Există mai multe proceduri care trebuie respectate, condițiile sunt stabilite de Ministerul Educației, dosarele sunt evaluate la nivel de unitate de învățământ și sunt centralizate de Inspectoratul Școlar Județean. De aici, listele ajung la autoritatea locală. Prin hotărâre de consiliu local, semestrial, se aprobă numărul burselor ce se acordă elevilor din învățământul preuniversitar de stat. În acest moment, toate unitățile de învățământ din municipiul Constanța care au solicitat au primit banii pentru toate bursele școlare, inclusiv pentru luna decembrie. Bursele școlare reprezintă o formă de sprijin material ce vizează atât protecția socială, cât și stimularea elevilor care obțin rezultate foarte bune la învățătură și disciplină. În municipiul Constanța, în semestrul I al anului școlar 2019-2020 se acordă 14.090 de burse școlare: 199 burse de performanță în valoare de 500 de lei/lună 10307 burse de merit în valoare de 50 de lei/lună 327 burse de studiu în valoare de 250 de lei/lună 3257 burse de ajutor social în valoare de 250 de lei/lună.

miercuri, 11 decembrie 2019

Mai mult
<< > >>
Număr de itemi pe pagină