Arhivă
  • Afiseaza filtre
    • Selecteaza data:
    • Selecteaza categoria:
    • Selecteaza tipul:

Detalii Ştire

Interzicerea centralelor de apartament implică interzicerea debranșărilor!

marți, 9 mai 2023

Inapoi
mic

În contextul geopolitic actual, de criză energetică și poluare generată de arderea combustibililor fosili, liderii UE au convenit în martie 2022 să reducă cât mai rapid dependența generală de combustibilii fosili și au solicitat Comisiei Europene să prezinte un plan în acest sens (Comisia a prezentat planul privind REPowerEU la 18 mai 2022). Totodată, începând cu anul 2029, Comisia Europeană va impune producătorilor de centrale termice un indice minim de eficiență de 115%, imposibil de atins, spun experții. Cu această condiție neîndeplinită, din 2029 nu vor mai putea fi folosite centrale de apartament. Mai mult, până la interzicerea centralelor termice de apartament, Uniunea Europeană se gândește să impună o taxă pentru folosirea lor, consumatorul urmând să plătească în plus la metru cub de gaz consumat (,,poluatorul plătește’’).

În prezent, opt țări din Uniunea Europeană, printre care Danemarca, Norvegia, Olanda sau Franța au început deja procesul de interzicere a centralelor de apartament. Vor urma și celelalte, inclusiv România.

https://asociatiaenergiainteligenta.ro/interzicerea-centralelor-de-apartament-pe-gaz-in-europa/

Alternativa la interzicerea centralelor de apartament și la interzicerea debranșărilor este sistemul de alimentare centralizată cu energie termică reabilitat și modernizat.

Pentru a preveni efectele pe care măsurile de mediu dispuse la nivelul Uniunii Europene le-ar putea avea în rândul constănțenilor care folosesc surse individuale de încălzire (centrale de apartament), autoritatea publică locală a stabilit prin strategia privind alimentarea cu energie termică în municipiul Constanța, realizarea unor ample proiecte pentru reabilitatea sistemului municipal de termoficare.

Scopul acestor investiții care cuprind întreaga infrastructura de termoficare (sursă de producere a energiei, rețea de transport a agentului termic primar, puncte termice, rețea de distribuție) este de a asigura un serviciu public de calitate, la un preț accesibil și sustenabil și care să constituie pentru locuitorii municipiului Constanța o alternativă pentru asigurarea energiei termice necesare.

Astfel, în prezent sunt în curs de desfășurare ample lucrări de modernizare a rețelei termice aflate în diverse faze de realizare, proiecte atât pentru modernizarea rețelei de conducte și a punctelor termice, cât și pentru realizarea unei noi surse de producere în cogenerare.

Urmare a implementării acestor investiții vor scădea substanțial costurile generate de pierderi, va crește randamentul sistemului și implicit va scădea substanțial prețul local al energiei termice și va asigura utilizatorilor confortul dorit. Pentru atingerea acestor obiective se desfășoară următoarele acțiuni:

1- Reabilitarea rețelelor de transport, distribuție și furnizare a energiei termice.

-reabilitarea și modernizarea rețelei de transport a agentului termic primar prin accesarea finanțării maxime 50.000.000 euro din fondurile dedicate disponibile în cadrul POIM Axa 7.1. Proiectul de investiții este divizat în trei etape, se află în curs de desfășurare, iar până în prezent:

-au fost realizate studiile de fezabilitate pentru toate etapele proiectului finanțat, care au stabilit că în urma investiției pierderile de energie termică pe rețeaua de transport modernizată vor fi diminuate cu peste 90%;

-au fost atribuite contractele de proiectare și execuție de lucrări pentru toate etapele proiectului finanțat,

-sunt în curs de finalizare lucrările de modernizare a rețelei de transport pentru etapa I, în lungime de 21,60 km traseu și au început lucrările de execuție la etapele 2 și 3 prevăzute în POIM, lucrări care se desfășoară conform graficului stabilit cu constructorii.

2.Construirea unui nou CET

-realizarea unei surse de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență în Municipiul Constanța în valoare totală de 742.921.672 lei, ce urmează a fi finanțată prin PNRR – Componenta C6 Energie și reprezintă primul contract de finanțare semnat la nivel național din acest program. Pentru realizarea acestui proiect, municipalitatea a obținut superficia unui teren de 3,5 hectare în incinta actualului CET Palas, pe care urmează să construiască o unitate modernă de producere a energiei electrice și termice, ce urmează a fi administrată prin intermediul unei societăți (TERMOCENTRALE CONSTANȚA SRL) al cărei asociat unic este Municipiul Constanța. În urma acestei investiții prețul de producere al energiei termice se va diminua și coroborat cu reducerea pierderilor pe rețeaua de transport, va determina scăderea atât a prețului local al energiei termice cât și a sumelor alocate de la bugetul local cu titlu de subvenție și pierdere indusă.  

-până la finalizarea proiectului privind noua sursă de producere, municipalitatea se află în plin proces de preluare a activului industrial funcțional aferent CET Palas, în baza prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 60/2019 privind darea în plată. Acest obiectiv va fi preluat în administrare de către TERMOCENTRALE CONSTANȚA SRL.

-pe lângă aceste proiecte, sunt avute în vedere și altele privind atât modernizarea punctelor termice și a rețelelor secundare, cât și contorizarea eficientă a consumurilor până la clientul final. 

Toate investițiile menționate mai sus sunt parte a strategiei locale de încălzire a populației pe termen lung și au ca obiectiv asigurarea calității serviciului public la un preț competitiv și predictibil, astfel încât să fie create premisele readucerii la sistemul municipal de termoficare a consumatorilor care sau deconectat/debranșat în ultimii ani.

În concluzie, recomandăm celor interesați să renunțe la ideea păguboasă a debranșării deoarece nu mai constituie un avantaj, așa cum se întâmpla în anii precedenți.