Arhivă
  • Afiseaza filtre
    • Selecteaza data:
    • Selecteaza categoria:
    • Selecteaza tipul:

Detalii Ştire

Pași importanți pentru înființarea centrelor de colectare prin aport voluntar

marți, 13 august 2024

Inapoi
1

Constănțenii vor avea la dispoziție centre de colectare prin aport voluntar pentru gestionarea eficientă a deșeurilor. Primăria Municipiului Constanța a lansat achiziția pentru execuție lucrări, inclusiv servicii de proiectare și asistență tehnică pentru realizarea obiectivului de investiții „Înființare centre de colectare prin aport voluntar în municipiul Constanța” și pentru serviciul de elaborare documentație tehnico-economică aferentă obiectivului de investiții „Înființare centru integrat de colectare separată prin aport voluntar în municipiul Constanța”. 

Centrele vor primi orice tip de deșeuri și vor asigura colectarea separată a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate direct de la cetățean: deșeuri reciclabile și biodeșeuri care nu pot fi depozitate în pubelele individuale, precum și fluxurile speciale de deșeuri – deșeuri voluminoase, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri din construcții și demolări. Centrul de colectare prin aport voluntar cu dimensiuni mari va avea în componență spații administrative, un laborator pentru deșeuri periculoase, un atelier de recondiționare a mobilei, un spațiu expozițional pentru donații/vânzări și o zonă de sortare a deșeurilor din construcții și demolări.

Centrele vor fi construite la ieșire din Constanța. Centrul integrat de colectare separată a deșeurilor va fi amenajat pe strada Celulozei, iar cele 2 centre de colectare prin aport voluntar vor fi amplasate pe DN3A, spre Valu lui Traian.

Prin implementarea acestor proiecte se urmărește accelerarea procesului de extindere și modernizare a sistemelor de gestionare a deșeurilor în municipiul Constanța, cu accent pe colectare separată, măsuri de prevenție, reducere, reutilizare și valorificare în vederea conformării cu directivele aplicabile și tranziției la o economie circulară. Înființarea centrelor de colectare prin aport voluntar va genera o serie de beneficii: diminuarea semnificativă a costurilor generate de colectarea, sortarea, transportul și depozitarea deșeurilor, recuperarea materialelor reciclabile care ulterior se transformă în materia primă, reducerea consumului de energie și conservarea resurselor naturale, evitarea penalităților aplicable pentru nerespectarea reglementărilor în vigoare.

Proiectele sunt finanțate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)- Componenta Managementul Deșeurilor. Valoarea contractelor de finanțare este de 27.450.810 lei fără TVA pentru proiectul „Înființare centru integrat de colectare separată prin aport voluntar în municipiul Constanța” și 7.661.826,08 lei fără TVA pentru proiectul „Înființare centre de colectare prin aport voluntar în municipiul Constanța”.