Arhivă Evenimente
  • Afiseaza filtre
    • Selecteaza data:
    • Selecteaza categoria:
    • Selecteaza tipul:

Detalii Evenimente

Ce zile frumoase, metaforă paradoxală a existenței umane!

joi, 30 aprilie 2020 - joi, 30 aprilie 2020

Inapoi
afis Ce zile frumoase

Festivalul de Teatru ONLINE Seri de Teatru la Pontul Euxin continuă. Facultatea de Arte din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa vă invită și în această seară la teatru. Începând cu ora 18:00, puteți savura spectacolul CE ZILE FRUMOASE după Samuel Beckett:

https://www.youtube.com/channel/UCAX7IC0rqu7lA1WYWFwZ7oA.

Spectacolul este realizat de studenții Facultății de Arte promoția 2010 sub îndrumarea conf. Univ. dr. Dana Enache și s-a constituit într-un eseu teatral despre scurgerea vremii și consecințele pe care aceasta le are asupra vieții fiecăruia dintre noi. Povestea spectacolului studențesc aduce în scenă, pe lângă cele două personaje becketiene Winnie și Willy, încă două personaje imaginate de concepția regizorală a Danei Enache. Este vorba de Mildred – oglinda lui Winnie cea mică – și scamatorul, care apare undeva în amintirea lui Winnie- ajunsă la maturitate, femeia care se cufundă încet, încet, parcă trecând prin niște etape bine stabilite de ”cineva”, în movila ei de pământ.

Sub un soare nemilos și amețitor Winnie și Willy trăiesc izolarea, ”singurătatea în doi”. Nefericirea celor doi este topită într-o irosire de cuvinte spuse de Winnie cu plăcerea omului resemnat, care se agață de discursul său indiferent dacă acesta exprimă doar banalități, povești nesemnificative pătrunse de importanța unei existențe la care nu are dreptul. Acest discurs este mereu întrerupt de amintiri așa cum fiecare dintre noi accesăm memoria afectivă din când în când pentru a mai lua parcă o gură de oxigen.

Cele două personaje sunt lipsite de biografie, singurul semn că ar fi trăit și până atunci fiind câteva amintiri aproape abstracte și repetitive. În timp ce Winnie este prototipul femeii nesemnificative și în același timp reprezentanta tuturor femeilor care se străduiesc să se acomodeze la nesfâșit, Willy este soțul inutil care are mai mult rol de decor, partenerul de viață care vorbește doar la cerere, greoi, fără să stabiliească o comunicare.

Având în vedere starea de incertitudine în care ne aflăm astăzi, spectacolul CE ZILE FRUMOASE după Samuel Beckett, este o metaforă paradoxală a existenței umane și ne așeză o oglindă în față arătându-ne atât pericolul inutilității noastre cât și al unei atitudini mult prea optimiste.

Piesa O, CE ZILE FRUMOASE! de Samuel Beckett a fost scrisă în anul 1960 și face parte dintr-o trilogie, alături de ”Aşteptându-l pe Godot” şi ”Sfârşit de partidă”.

Distribuția: Winnie – Veronica Enușcă, Willy – Romulus Moldovan, Mildred – Ana- Iulia Enache, Scenografia – Lăcrămioara Dumitrașcu, Mixaj sonor – Alex Popa, Direcția de scenă - conf univ dr Dana Enache.