TRASEUL CULTURAL

1. MUZEUL DE ARTĂ

Muzeul de Artă din Constanța este considerat pe plan național un important și reprezentativ spațiu de expunere, păstrare, valorificare și cercetare a creației vizuale românești din perioada modernă. Dintr-un patrimoniu de peste 7.800 de lucrări sunt expuse permanent în jur de 1.500. Dintre acestea fac parte lucrări de referință semnate de Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Ștefan Luchian, Jean Alexandru Steriadi, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady.
Pentru informații suplimentare accesați  https://muzeuldeartaconstanta.ro/.

MUZEUL DE ARTA 1

2. MUZEUL DE ARTĂ POPULARĂ

Colecția de artă populară locală a fost constituită în 1975 în cadrul Muzeului de Artă Populară Constanța. Clădirea muzeului datează din anul 1890 și este monument de arhitectură. Expoziția de bază cuprinde peste 15.000 de exponate reprezentând toate genurile artei populare, repartizate pe zone etnografice. În galeriile muzeului pot fi admirate obiecte de patrimoniu și colecții minunate de icoane pe sticlă și lemn, ceramică, port popular, scoarțe, țesături pentru uz gospodăresc și decor, podoabe și ustensile folosite de țăranii români. Obiectele de uz gospodăresc se regăsesc într-o varietate impresionantă, fiind confecționate din lemn, metal sau ceramică și acoperă o arie geografică foarte mare. Bogăția culorilor și motivele florale, vegetale, zoomorfe, antropomorfe, alternate cu dungi și alte forme geometrice creează compoziții ornamentale de o frumusețe aparte.
Pentru informații suplimentare accesați  https://www.muzeuetnocta.ro/.

MUZEUL DE ARTA POPULARA

3. MUZEUL NAȚIONAL AL MARINEI ROMÂNE

A fost înființat în anul 1969 și este amplasat în sediul fostei Școli Navale. Muzeul Marinei are un număr total de 37.800 exponate dispuse în 33 de colecții. Expoziția permanentă a Muzeului Marinei Române este organizată pe criteriul tematico-cronologic, în conformitate cu periodizările istoriografiei clasice și are patru sectoare distincte - epoca Istorie veche, Istorie medievală, Istorie modernă și Istorie contemporană. Evoluția navigației în antichitate este ilustrată cu ajutorul unor hărți în piatră, executate în relief, machete de nave militare și de comerț grecești și romane, mulaje de pe metopele Columnei lui Traian, care înfățișează nave de transport, poduri de vase, galere grele cu două rânduri de rame navigând în formație. Ancore, elice, motoare, piese de artilerie navală și antiaeriană, mine, nave militare scoase din uz își află locul în expoziția în aer liber a muzeului, căreia poziția sa îi conferă o cuprinzătoare și superbă panoramă a portului Constanța.
Pentru informații suplimentare accesați http://muzeulmarinei.ro.

MUZEUL MARINEI

4. MUZEUL DE ISTORIE NAȚIONALĂ ȘI ARHEOLOGIE

Muzeul a fost, pentru o perioadă, sediu al Primăriei Constanța. Cuprinde una dintre cele mai bogate colecții de artefacte antice din România. Spațiul expozițional ocupă trei niveluri. La parter sunt amenajate două săli de tezaur, iar etajul I cuprinde istoria veche și medievală a Dobrogei. La etajul al II-lea este prezentată secțiunea de istorie modernă. Instituția adăpostește obiecte de origine greacă, romană, bizantină și medievală (unelte și arme din piatră, bronz și fier), ceramică, elemente arhitectonice antice (coloane, capiteluri, frontoane, decoruri, etc.), sculpturi antice, vase din sticlă, statuete din bronz, bijuterii, numismatica (colecția cuprinde monede din argint, bronz și aur, unele dintre ele fiind unice), icoane, documente, hărți, machete, fotografii, telegrame, reviste, obiecte ce au aparținut unor personalități ale începutului de secol XX, piese de mobilier și alte obiecte cu o mare încărcătură istorică. La parterul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie se află două săli în care sunt expuse monumente arheologice cu valoare deosebită, rarități și piese unicat. Din această secțiune se fac remarcate: Șarpele Glykon – piesă unică în lume, reprezentând o zeitate din mitologia romană (sec. II d. Hr.), Grupul statuar Fortuna cu Pontos – divinități protectoare ale portului și cetății Tomis (sec. II-III d. Hr.), Aedicula cu dublă reprezentare a zeiței Nemesis – una dintre cele mai remarcabile piese ale muzeului (sec. II d. Hr.), colecții de podoabe din aur, pietre și camee, tezaurul de vase de argint Sucidava–Izvoarele. În cadrul celorlalte etaje ale muzeului, exponatele sunt ordonate cronologic, începând cu primele dovezi de locuire a Dobrogei și încheind cu Epoca Modernă. Dintre aceste piese se remarcă „Gânditorul” și perechea sa, piese emblematice pentru cultura Hamangia (Neolitic). Complexul muzeal de istorie și arheologie este completat la exterior de un amplu lapidariu (ansamblu de pietre gravate și sculptate) și de Edificiul Roman cu Mozaic, un monument istoric unic în Europa de Est prin dimensiunile sale.
Pentru informații suplimentare accesați https://www.minac.ro/.

MUZEUL DE ISTORIE 2

5. EDIFICIUL ROMAN CU MOZAIC

Datează din secolul al IV-lea și a căzut în ruină în secolul al VI-lea, odată cu scăderea comerțului în vechiul port roman. Din suprafața inițială se mai păstrează aproximativ 700 metri pătrați. Este declarat monument istoric și face parte din rămășițele orașului antic Tomis. Construit pe trei terase amenajate în faleză, Edificiul cu mozaic oferea o susținere puternică solului, protejând portul tomitan împotriva alunecărilor de teren inerente în acea parte a peninsulei. Terasa A reprezintă nivelul de locuire antic. Hala cu paviment de mozaic se află pe terasa B. Din această hală, se mai păstrează o parte din peretele lung, unul dintre pereții laterali și o porțiune de 850 mp din paviment, suficient pentru a deduce cum arăta marea construcție portuară. Terasa C constituie nivelul încăperilor-magazii.
Pentru informații suplimentare accesați https://www.minac.ro/edificiul-roman-cu-mozaic.html.

EDIFICIUL 1
 

6. MUZEUL DE SCULPTURĂ „ION JALEA”

Înființat din donațiile făcute de marele artist plastic Ion Jalea, muzeul îi este dedicat în întregime. Clădirea care adăpostește muzeul este proiectată în stil național (neo-românesc) de către arhitectul Victor Stephanescu. Ion Jalea a sculptat toate piesele cu o singură mână, după ce a fost mutilat în luptă, în Primul Război Mondial. Realizate în cele mai diverse materiale: gips, bronz, piatră sau marmură, ciclurile sale tematice includ scene alegorice, religioase sau mitologice, scene de război sau de muncă, nuduri, portrete, figuri de țărani, toate trecute însă prin filtrul personal ce ocolește facilul și întâmplarea în favoarea unei forme clare, clasicizante. În muzeu pot fi admirate lucrări precum „La arat”, „Oameni cărând saci”, „La plug”, „Țăranca cu dovleci”, „Femeie cu spic”.
Pentru informații suplimentare accesați https://muzeuldeartaconstanta.ro/muzeul-ion-jalea.html

MUZEUL JALEA 1

7. MUZEUL PORTULUI CONSTANȚA – CUIBUL REGINEI

Cuibul Reginei a fost construit în anul 1909 de Anghel Saligny și inginerii săi în semn de omagiu pentru Familia Regală a României. Reședințele regale erau denumite „cuiburi”. De aici, Regina Elisabeta a României admira marea și vapoarele. În muzeu se găsesc exponate și tradiții portuare din antichitate și până în ziua de astăzi.

MUZEUL PORTULUI 2

8. MUZEUL MILITAR NAȚIONAL „REGELE FERDINAND I”

Muzeul Militar a fost amenjat în anul 1970 la inițiativa ofițerilor Diviziei 9 Mărășești. Muzeul adăpostește colecții inedite de arme din timpul Primului Război Mondial până în zilele noastre. Expoziția permanentă cuprinde: expoziția de istorie militară generală din Preistorie, Antichitate, Evul Mediu, Epoca modernă și contemporană; un parc de tehnică militară; aeronautică; uniforme; armament; atelaje și harnașamente.

Foto credit: Organizația de Management al Destinației Mamaia – Constanța